Με της μέλισσας τα μάτια

Ταξιδεύω και προσπαθώ να συλλέξω το νέκταρ που θεοί και θνητοί λατρεύουν  από τη μυθολογία έως και σήμερα.

 

Στον τόπο μου τον Τσικνιά το σπίτι του θεού Αιόλου, κατά την τοπική παράδοση, υπάρχει ένα μέλι το οποίο όταν το γευτείς μπορείς να αισθανθείς  την αρμύρα της άγριας θάλασσας της Λειβάδας, ν΄ ακούσεις το τραγούδι του Αιόλου από την κορυφή του βουνού, να δεις τις ρεματιές με τα τρεχούμενα νερά στο Μαγγανάρι και να νοιώσεις  τη  χάρη της Φανερωμένης Παναγιάς που μαζί με τον παλιό φάρο αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

 

Την  αίσθηση αυτή σου μεταφέρω μέσα από το μέλι που τρύγησα από τα βράχια και τις ξερολιθιές του τόπου μου. Ο κόπος που εξαργυρώνεις  έχει μια πρωτόγονη ομορφιά, είναι μέλι λιγοστό κυρίως Θυμαρίσιο, αλλά κι  από ερείκη, φασκόμηλο κι άγρια βότανα.

 

Αυτά θέλω να σου  προσφέρω μέσα από το μέλι του τόπου μου, μέλι λιγοστό μα πάντα εκλεκτό.

 

 

Μέλι Τηνιακό........ με άρωμα Θάλασσας
 

Η στροφή στην υγιεινή διατροφή και στην ποιοτική ζωή γίνεται καθημερινά επιτακτική ανάγκη όλο και περισσότερων ανθρώπων για αγνά και μη βιομηχανοποιημένα διατροφικά προϊόντα. Αυτό μας επιβάλλει να παράγουμε μέλι και παράγωγα κυψέλης, τα οποία αναβιώνουν τα πολύχρονα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης σε συνδυασμό με νέες ιδέες, αγάπη και πάθος για το σωστό αποτέλεσμα.

 

Λόγω της πλούσιας χλωρίδας και του μεσογειακού κλίματος η ελληνική γη αναδεικνύεται σε ένα από τα ιδανικότερα μέρη για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Ιδιαίτερα το νησί της Τήνου, με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του, με τις εναλλαγές των ξερότοπων και των λαγκαδιών, όπως και των μικρών παραδοσιακά καλλιεργήσιμων εκτάσεων με τις πλαγιές γεμάτες ανθισμένο θυμάρι κι άγριο φασκόμηλο, κάνει το ντόπιο μέλι ένα προϊόν μοναδικό με συγκεκριμένα φυσικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

 

Το πείσμα των φυτών να αναπτυχθούν και να ανθίσουν πάνω στις πετρόχτιστες πεζούλες, που αγγίζουν σχεδόν μια έκταση 10.000χλμ.στο νησί, σε συνθήκες ξηρασίας και έντονου αέρα, εκμεταλλεύονται οι μέλισσες και μαθημένες κλέβουν τον κόπο των φυτών.

 

Το νέκταρ αυτό όπως και η γύρη, πλούσια και τα δύο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και σάκχαρα φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό, κάνουν το τηνιακό μέλι να φέρει μια ντελικάτη γεύση και μια χαρακτηριστική μυρωδιά η οποία αναβλύζει μέσα από κάθε βάζο. Γεύση πλούσια και ουσιαστική που δεν συναντάς σε ποικιλίες μελιών από άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς οι συλλογές αυτές γίνονται σε περιοχές περισσότερο βροχερές με άλλο είδος βλάστησης και έτσι δεν διαθέτουν την πλούσια ξεχωριστή γεύση και τα μεθυστικά αρώματα των ξηρών κλιμάτων.

 

Το μέλι μας δεν υφίσταται καμία επεξεργασία. Βασιζόμαστε στη σοφία και την τελειότητα της φύσης και για το λόγο αυτόν ενδεχομένως να βρεθούν στις συσκευασίες ίχνη από κερί μέλισσας που αποδεικνύει τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων μας.

 

Η κρυστάλλωση του μελιού, κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, μια διαδικασία η οποία  είναι φυσικό αποτέλεσμα του ακατέργαστου μελιού και της υψηλής περιεκτικότητας φιλικών σακχάρων για το άνθρωπο σε αυτό.

 

Μέσω των ορθών οικολογικών χειρισμών μας έχουμε στόχο να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στα παιδιά μας, σε όσους μας εμπιστεύονται αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Μια προσπάθεια πάνω στην Τήνια γη που με το πέρασμα του χρόνου πραγματώνεται και μας κάνει συνεχώς περήφανους που ζούμε και προσφέρουμε σε αυτό τον ξεχωριστό τόπο που λέγεται Ελλάδα.

Ο παραγωγός

 

Τι κι αν η Αθήνα κλείνει προκλητικά το μάτι, τι κι αν ο κόσμος της κινείται σαν πολύβουο μελίσσι, η επιλογή ήταν ξεκάθαρη: «Τήνος μου όμορφο νησί».

 

Η ανάγκη να αισθανθείς την ενέργεια που εκπέμπουν οι αγνοί άνθρωποι του νησιού· η επιθυμία να νιώσεις τις ντελικάτες μυρωδιές που αναβλύζουν από την Τήνια γη· να φανταστείς και συνάμα να θαυμάσεις του παλαιούς που με τα χέρια τους δημιούργησαν, ανάμεσα στους γρανιτένιους όγκους που ισορροπούν με ανεπανάληπτη ακρίβεια, μικρές καλλιεργήσιμες νησίδες γης με πεζούλες και ξερολιθιές· και παράλληλα να τρομάξεις τα πρωινά όταν ακούς το σφύριγμα του θεού Αίολου όταν αυτός ξυπνά θυμωμένος και κάνει τα σύννεφα να τρέχουν σαν τρελά να κρυφτούν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα… Όλα αυτά σε κάνουν να απαρνιέσαι πολλές από τις «χαρές» της πρωτεύουσας.

 

Αποτέλεσμα της συναισθηματικής αυτής επανάστασης ήταν να οργανωθεί το μελισσοκομείο στην περιοχή του Τσικνιά, ανάμεσα σε βράχια και φρύγανα, και ένα δεύτερο στα πέρα μέρη για το θυμάρι και τα άλλα βότανα.

Δρόμος κοπιαστικός, όμως αγαλλιάζεις και ηρεμείς μόλις από τη στροφή φανούν οι πολύχρωμες κυψέλες με τα «κορίτσια» να τρέχουν μεθυσμένα από τις μυρωδιές των ανθών της γης και φορτωμένα με τον τρύγο της μέρας.

 

Όντως οι θεοί ξέρουν να διαλέγουν νέκταρ.

 

 Γιώργος Ρουγγέρης